Erica van Schijndel


Erica van Schijndel Mantelzorgmakelaar Docent

Vanuit mijn passie om mensen goed te ondersteunen ben ik in 2007 mantelzorgmakelaar geworden. Daarvoor heb ik 23 jaar in de zorg gewerkt (aan het bed tot achter het bureau), een aantal jaren bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en het zorgkantoor. Vanuit die invalshoeken kon ik echter maar een beperkte bijdrage leveren terwijl ik juist behoefte aan contact en interactie had  en cliënten heel breed wilde ondersteunen. 

 

Nu help ik hen in hun zoektocht naar de juiste zorg en ondersteuning voor hun naaste. Daarnaast ben ik actief op het gebied van ondersteuning bij kleinschalige wooninitiatieven, mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid en werk ik als onafhankelijk cliëntondersteuner. 

 

Omdat ik het beroep en mijn kennis vanuit de praktijk graag overbreng op anderen ben ik 7 jaar geleden eveneens begonnen als docent. Ik vind het bijzonder om een bijdrage te mogen leveren aan het bijscholen van cursisten die voor het mooie beroep van mantelzorgmakelaar kiezen. Niet alleen de wet- en regelgeving is belangrijk maar ook hoe deze in de praktijk tot uiting komt. Het is boeiend om te zien dat iedere hulpvraag en situatie weer anders is en tot verschillende interventies, mogelijkheden en/of oplossingen leidt.  

 

Door mijn jarenlange, uitgebreide ervaring vanuit verschillende invalshoeken kan ik met veel voorbeelden komen, cursisten enthousiasmeren, blijven prikkelen en stimuleren. Het is mooi om te zien hoe competenties bij cursisten zich ontwikkelen en hoe ze zich hierin verbeteren. Cursisten meenemen naar wat er in de praktijk van vandaag op mantelzorgers afkomt. 

 

De zorg verandert continu waardoor je als docent goed op de hoogte moet blijven. Anderen meenemen in dit proces verveelt nooit en blijft uitdagend. Evenals het beroep zelf. 

 

Mijn bijdrage is met name gericht op de inhoud. Zo ben ik voornamelijk betrokken bij de lessen casuïstiek. Van de intake en methodiek naar het toepassen van interventies en samen zoeken naar mogelijkheden c.q. oplossingen. Ook geef ik informatie over de wet- en regelgeving binnen het sociale domein en leg daarbij de link naar de praktijk. 


Yvonne de Haan-Vermetten

Yvonne de Haan Mantelzorgmakelaar Docent

"Als je voor één mens in je leven wat betekend hebt, dan heb je niet vergeefs geleefd” 

 

- Dag Hammerskjöld -

 

 Iets kunnen betekenen voor een ander, daar haal ik energie uit.

 

Na een lange carrière bij de Rabobank besloot ik 3 jaar geleden dat het roer om moest. Ik miste de menselijke maat in mijn werk en had een nieuwe uitdaging nodig.

 

Als mantelzorger van mijn bejaarde ouders heb ik tijdens mijn fulltime dienstverband bij de bank vaak afgevraagd hoe je zorgtaken op een goede manier kunt combineren met de rest van je leven, want dat viel me niet mee. Hoe houd je balans en zorg je dat de weegschaal niet doorslaat? Het voornemen was om me daarin te verdiepen en er iets concreets mee te doen zodra ik zou stoppen bij mijn werkgever. 

 

Het vak mantelzorgmakelaar kwam bij toeval op mijn pad. Via een kennis hoorde ik van het bestaan en ik besloot na grondig onderzoek om de opleiding te volgen. En ik kan zeggen: het beroep past me als een jas. Wat een prachtig dynamisch vak en wat een voorrecht om mensen, in al hun kwetsbaarheid te mogen bijstaan in hun zoektocht naar zorg en ondersteuning. Als mantelzorgmakelaar kun je bijna in alle gevallen wel iets voor de mensen betekenen en hoe mooi is het om een steentje aan een beter leven te kunnen bijdragen. 

 

Inmiddels ben ik naast mantelzorgmakelaar ook werkzaam als onafhankelijk cliëntondersteuner waarbij je vaak in complexe zorgsituaties mensen met een beperking bijstaat in het vinden van de juiste zorg en ervoor probeert te zorgen dat mantelzorgers niet overbelast raken.

 

Door mijn ervaringen te delen met aankomende mantelzorgmakelaars/onafhankelijk cliëntondersteuners hoop ik dat jullie straks net zo enthousiast en trots op het vak zijn als ik.

Arjen de Haan


Arjen de Haan Docent Trainer Communicatie

Nieuwsgierig van aard en met een analytische, open en onafhankelijke geest kijk ik naar de buiten- en naar mijn eigen innerlijke wereld. Ik kan enorm genieten van inspirerende ontmoetingen, ervaringen en van het opdoen van nieuwe kennis. 

 

Mantelzorgmakelaar zijn is een prachtig betekenisvol vak en een vak waarbij communicatie en contact maken ontzettend belangrijk is. Ik vind niet voor niets dat de mantelzorgmakelaar een communicatie kunstenaar is. Professioneel en menselijk in het contact met mantelzorgers en instanties. Het is mijn missie om te ondersteunen in de persoonlijk- en professionele ontwikkeling om een top mantelzorgmakelaar te worden.

 

Twee jaar geleden ben ik voor groepen gaan staan. Voor volwassen aanstaande mantelzorgmakelaars en voor jonge mensen van het MBO en ik wist al snel dat dit mijn roeping was. Niets is mooier om alles wat ik in mij heb te delen met anderen, zodat mensen groeien en boven zichzelf uitstijgen. 

 

“Jij gooit stenen in het water”. Niet zo lang geleden zei iemand dat tegen mij en ik wist dat dit rake woorden waren. Lang heb ik nagedacht hoe ik in het kort zeg wie ik in de kern ben en waar ik voor sta. Hoe ik vertel dat ik wil inspireren, motiveren en mensen in beweging wil brengen. Nu weet ik het: ik gooi stenen in het water! 


Nienke Boekhout

Nieke Boekhout Mantelzorgmakelaar Docent

Mijn naam is Nienke Boekhout en woon in Kampen. Zonder dat ik van het bestaan van de mantelzorg-makelaar af wist, wist ik al dat ik een dergelijk beroep wilde uitoefenen als zelfstandige.

 

Hoe verrast was ik toen ik ontdekte dat er ook daadwerkelijk een naam werd gegeven aan het beroep en dat er ook nog eens een opleiding voor was. Na afronding van de opleiding ben ik in 2013 gestart als zelfstandig mantelzorgmakelaar. Het bleek een mooie match!

 

Vanaf begin 2016 geef ik les aan allemaal mantelzorgmakelaars in spe. Hoe mooi is het om mijn praktijkervaring te combineren met lesgeven. Mijn passie voor mijn vak maakt dat ik met passie voor de groep sta. 


Marc Vergnes

Ik luister al 55 jaar naar de naam Marc Vergnes (zeg maar Marc...), woon sinds kort in Groningen en werk straks nog maar 4 dagen als docent op een ROC. Die andere dag? Auxilium!

 

Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat ik merkte hoe leuk ik het vond om collega’s te helpen groeien in mijn vak. Ik werkte in een commerciële functie en verzorgde trainingen voor mijn collega’s. Het opleiden gaf mij al snel meer voldoening dan het zelf verkopen.

 

Het zou nog jaren duren voordat ik definitief mijn passie volgde en full time opleidingen ging geven. En ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Integendeel. Werk doen wat er toe doet kost energie, maar geeft nog meer energie.

In de verhalen van de mensen die kiezen voor de opleiding Mantelzorgmakelaar lees ik vaak diezelfde factor terug: het volgen van je passie. En dat maakt voor mij het leven zo mooi: mensen die met passie hun levensverhaal schrijven op zoek naar zingeving. Ieder op zijn eigen manier. 

 

Nu sta ik dan aan het begin van een nieuw hoofdstuk: beginnende mantelzorgmakelaars bijstaan in hun communicatieve ontwikkeling. En dit betekent automatisch dat ik ook weer ga leren van al die leergierige en boeiende mensen. Want als iets het leven boeiend maakt is dat het constante leren van elkaar door het samen maken van nieuwe verhalen. 


Freke Schoemaker

De zorg staat in Nederland op hoog peil. Maar de vraag groeit en de grenzen in het aanbod zijn in zicht. Professionele zorg wordt een schaarser goed. Ondanks alle goede bedoelingen van beleidsmakers en bewindslieden wordt formele zorg steeds meer versnipperd en groeit de bureaucratie. Het zorgen voor je naaste wordt hierdoor steeds ingewikkelder. De druk op mantelzorgers neemt toe, zowel in zorgtaken als in regeltaken.

 

Sinds jaar en dag verbaas ik mij over de vanzelfsprekendheid waarmee we geacht worden zorgtaken en werk te combineren.

 

Rond de eeuwwisseling startte een europees subsidietraject dat daar iets aan wilde doen. Eén van de ingediende projecten was  de “mantelzorgmakelaar”: de professional die regeltaken van werkende mantelzorgers overneemt. 

 

Het gesubsidieerde project Mantelzorgmakelaar was een groot succes, en werd na verlenging doorontwikkeld tot een post-HBO opleiding. In 2005 schreef ik me in voor de pilot daarvan, in 2006 was ik één van de 20 eerste gecertificeerde mantelzorgmakelaars van Nederland. 

 

Vanaf 2007 werk ik fulltime als zelfstandig mantelzorgmakelaar. Daarnaast ontwikkel en geef ik trainingen en workshops, voor mantelzorgers, voor mantelzorgondersteuners en voor professionals in de zorg.  Ook geef ik gastlessen over mantelzorg aan mbo en hbo-zorg-opleidingen. Sinds 2019 ben ik in twee regio’s binnen een maatschap werkzaam als onafhankelijk Wlz-cliëntondersteuner.  

 

Waar een mantelzorger is, is een zorgvrager. Waar een zorgvrager is is echter niet altijd een mantelzorger. De combinatie mantelzorgmakelaar/cliëntondersteuner is daarom logisch. Het draait hierbij om de mens, maar kennis van de regels is onontbeerlijk. 

 

Ik kijk er naar uit om enthousiaste studenten te helpen opleiden tot onafhankelijk denkende mantelzorgmakelaars/cliëntondersteuners.