Soms zit het mee…. een week uit het leven van een mantelzorgmakelaar

De afgelopen week zat het me zeker mee, en hoe!

 

Maandag

 

De wegen van de zorg zijn soms ondoorgrondelijk. Een mevrouw met ernstige MS had in  korte tijd al 2 keer een aanvraag voor een indicatie Wet Langdurige Zorg gedaan, maar kreeg telkens een afwijzing. Hierdoor krijgt ze niet de intensieve zorg die ze nodig heeft. De Gemeente gaf helaas ook niet thuis….. dus of ik als mantelzorgmakelaar het niet eens wilde proberen? Ze hadden een “pitbull” nodig die de indicatieaanvraag erdoor zou slepen.

Deze week kregen we bericht dat de indicatie toch wordt afgegeven. De familie dolblij. Kijk daar doe ik het voor.

 

Dinsdag

 

Een hoogbejaarde meneer van 92 wil graag computerhulp en zoekt daarnaast iemand waar hij af en toe tegenaan kan praten. Toevallig was ik een tijdje geleden in contact gekomen met ByStudents. https://bystudents.nl/informatie-voor-senioren/

 Zij koppelen studenten aan senioren die hulp nodig hebben en dat tegen een zeer betaalbaar uurtarief.

Dat leek me een ideale match in het kader van “jong meets oud” en ik heb de partijen met elkaar in contact gebracht. Inmiddels is er een geschikte student gevonden en op 1 augustus staat de kennismaking tussen beiden gepland.  Ik denk dat die twee waardevolle gesprekken met elkaar gaan voeren.

 

Woensdag

 

Een bejaarde mevrouw uit Leeuwarden is vaak ziek en heeft dan adhoc hulp nodig. 

Voor reguliere zorg komt ze niet in aanmerking, mantelzorgers heeft ze niet.

Mevrouw in contact gebracht met  Saar aan Huis  https://saaraanhuis.nl/vestigingen-saar-aan-huis/thuiszorg-heerenveen/,  een organisatie die betaalbare mantelzorgondersteuning aanbiedt. Het bleek een match Made In heaven.

 

Donderdag

 

Gemeentes nemen vaak een starre houding aan als het gaat om woningaanpassingen. Na een “gevecht” van 6 maanden eindelijk goedkeuring ontvangen. De aannemer kan beginnen, de volwassen dochter hoeft nu eindelijk niet meer in de woonkamer te slapen en de smalle trap op getild worden om te douchen. De familie was aanvankelijk zeer sceptisch en had geen enkel vertrouwen in een goede afloop maar de aanhouder wint!!!

 

Vrijdag

 

Een mevrouw met een zeer zeldzaam syndroom is volledig afhankelijk van derden. Ze kan zelfstandig helemaal niets. Wet Landurige Zorg-indicatie was echter afgewezen omdat de indicatiesteller van mening is dat het niet uitgesloten was de toestand van mevrouw zou verbeteren. Deze informatie had zij van het internet geplukt. De vraag aan mij was om bezwaar tegen het besluit aan te tekenen.

Omdat ik niet voor 1 gat te vangen ben heb ik er vrolijk op los gegoogled en ik kwam allerlei tegenstrijdige berichten over het desbetreffende syndroom tegen. Deze informatie en een ondersteunende brief van de behandelend neurloog aan de indicatiesteller voorgelegd maar het was nogal een zware bevalling. Inmiddels waren de wettelijke 12 weken beslistermijn verstreken. Omdat de vakantieperiode aanbreekt gaf de indicatiesteller aan dat ze er over 3 weken op zou terugkomen… Duhh.. Ik heb vervolgens een officiële ingebrekestelling opgestuurd waarin met een dwangsom bij niet tijdig beslissen wordt gedreigd. En wat denk je : volgende dag al bericht. Bezwaar gegrond verklaard en indicatie wordt afgegeven.

Meteen de familie ingelicht: die sprongen een gat in de lucht en stonden met tranen in hun ogen.

 

I love my job!

 

Yvonne de Haan-Vermetten