Salaris Mantelzorgmakelaar

Wat verdient een mantelzorgmakelaar eigenlijk? Kan ik er een businesscase van maken? Deze vragen worden mij meer dan eens gesteld door mensen die overwegen mantelzorgmakelaar te worden.

 

Het is lastig om daar een concreet antwoord op te geven. Het succes van een mantelzorgmakelaar wordt namelijk bepaald door zijn eigen ondernemendheid. Je moet zorgen dat je op het netvlies van belangrijke doorverwijzers komt, zoals huisartsen, mensen van de thuiszorg, gebiedsteammedewerkers, ergotherapeuten, enz. Iedere professional in de zorg die in contact met mantelzorgers komt moet van jouw toegevoegde waarde op de hoogte zijn. Dit betekent dat je doorlopend investeert in het positioneren van je netwerk.

 

Een werkconferentie in de regio? Jij bent er bij. Belangeloos presentaties geven voor allerlei verenigingen? Onderdeel van je vak. Vooral in het begin maak je veel indirecte uren en vraag je je soms af waar het toe leidt. Maar dan ineens begint al die noeste arbeid vruchten af te werpen en gaat je netwerk voor je werken. Dan weten de mantelzorgers je steeds beter te vinden en kun je vol overgave bezig zijn met datgene waarvoor je dit vak gekozen hebt: tot waarde zijn voor een ander.

 

Een zelfstandig mantelzorgmakelaar werkt op uurbasis en bepaalt zijn eigen tarief. Op de site van MantelzorgNL staat een richtlijn voor een gangbaar tarief. Soms wordt het uurtarief bepaald door de zorgverzekeraars.

 

Mijn ervaring is dat je gemiddeld tussen de 6-8 uur, met uitschieters naar 10 uur, met een casus bezig bent. Op basis hiervan kun je zelf eenvoudig berekenen hoeveel cliënten je per maand moet bedienen om tot een voor jou acceptabel inkomen te komen.

 

Van de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland zijn er 400.000 zwaar belast. Ongelooflijke cijfers, maar het illustreert wel dat de mantelzorgmakelaar nodig is en dat er voor de ondernemende mantelzorgmakelaar meer dan voldoende kansen zijn. 

 

Yvonne de Haan-Vermetten

De Makelaar in Mantelzorg

Auxilium Academy

Opleiding Mantelzorgmakelaar