De waarde van oordeelloos zijn

 

“Het belangrijkste en moeilijkste is luisteren. Luisteren met een open hart en met een open oor. Zonder vooringenomenheid.”

 

“Blijf nieuwsgierig. Op het moment dat je verzandt in aannames, bereik je de cliënt niet meer.”

 

Uit de Leeuwarder  Courant

 

Zomaar twee zinsnedes uit artikelen in de Leeuwarder Courant van een poosje geleden. 

 

Het eerste advies komt van een diplomate. Advies, gegeven op de vraag wat iemand een goede diplomaat maakt. 

 

De tweede was de belangrijkste slotboodschap van iemand die als cliënt bij jeugdzorg heeft gezeten. 

 

Verschillende werelden en toch zo gelijk

 

Twee totaal verschillende werelden en toch twee dezelfde boodschappen. Wees niet vooringenomen, blijf nieuwsgierig en doe geen aannames. Ik vertaal dit vrij naar: “wees oordeelloos”. 

 

Oordeelloos zijn in contact met de ander, is de basis. Het zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft, aannames parkeert en goed luistert. Met als resultaat dat je daar komt wat er echt toe doet. 

 

Helaas, wij mensen zijn niet oordeelloos. Jij niet, ik niet. Het gaat als vanzelf: ergens iets van vinden. “Waarnemen zonder te oordelen, is de hoogste vorm van intelligentie” zei Krishnamurti al. 

 

Geniet van de kunst van vragen stellen

 

Een oordeel, een aanname. Hoe mooi is het als je bij jezelf gaat herkennen dat jij ze al klaar hebt liggen. Je kan er dan mee gaan spelen. In plaats van advies geven, kun je besluiten om vragen te stellen. Vragen stellen, om zo echt bij de kern te komen. Ik daag je graag uit om dat te gaan doen. Ik weet zeker dat je gaat genieten van de kunst van vragen stellen! 

 

Arjen de Haan