Aannames, de moeder van alle.... | Deel 3 in de serie "Communicatiekustenaars"

“Did you see the body?" "I assumed he was dead." "Assumption is the mother of all f*** ups." Een mooi stukje proza uit een prachtig stukje filmgeschiedenis ;-) “Under Siege 2” met Steven Seagal. 

Het internet dicht de quote “Assumption is the mother of all f*** ups“ overigens toe aan de politieke wetenschapper Mr. Eugene Lewis Fordsworthe (1940). 

 

Nu zijn aannames bij lange na niet altijd een kwestie van leven of dood. Maar aannames zijn wel dé bron van misverstanden, van elkaar niet begrijpen, van de verkeerde dingen doen. Vrij vertaald: aannames zijn de belangrijkste bron voor een bak ellende. 

 

In mijn vorige twee blogs vertelde ik dat “verwondering” en “oordeelloos zijn” in mijn ogen de twee basis ingrediënten zijn om betekeningvol in contact te staan met mantelzorgers.

 

Maar wat zijn aannames dan precies en hoezo is het belangrijk om hierbij stil te staan? Aannames zijn veronderstellingen van de realiteit. Het grappige is dat je vaak zelf helemaal niet doorhebt dat je met aannames werkt, voor jou is het de waarheid, zeker geen veronderstelling. Jouw “waarheid” kan nog hardnekkig zijn ook. 

 

Als je aanname fout is, dan informeer je ook fout. Eén van de belangrijkste valkuilen die ik van mantelzorgmakelaars hoor is dat ze te snel met de oplossing willen komen. Aannames zitten hier bijna per definitie in besloten. Je denkt het al te weten. Toch kun je pas met de oplossing komen als je echt door hebt wat er speelt. Dat betekent dat jij je aannames moet toetsen door het uit te vragen. Je stelt vragen als “klopt het dat u dit bedoelt?” of “ik krijgt dit beeld bij uw verhaal, in welke mate klopt dat?”

 

Het belangrijkste medicijn tegen je aannames ben jezelf. Stel jezelf vragen als: is het waar wat ik zie? Is het waar wat ik hoor? Is het waar wat ik voel? Stel deze vragen juist voor zaken waarvan je meent dat het echt zo is. 

 

Graag daag ik je uit om jezelf bovenstaande vragen tijdens je komende gesprekken te stellen en om deze vervolgens te toetsen bij je gesprekspartner. Ik ben benieuwd in welke mate jouw waarheid daadwerkelijk de echte waarheid is gebleken.

 

Arjen de Haan

Auxilium Academy

Opleiding Mantelzorgmakelaar

arjen@auxiliumacademy.nl