Communicatiekunstenaars | Deel 6 "Ik zie, ik zie...."

Bij het woord communiceren denken wij al snel aan woorden, aan praten en soms ook nog aan écht luisteren. Maar communiceren is meer dan dat, veel meer! 

 

Wat is communicatie nu eigenlijk precies? Ik heb enkele treffende definities op internet gevonden:

 

“Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis.” - Gisela Redeker -

 

“Communicatie is de uitwisseling van symbolische informatie, die plaatsvindt tussen mensen die zich bewust zijn van elkaars aanwezigheid, onmiddellijk of gemedieerd. Deze informatie wordt deels bewust, deels onbewust gegeven, ontvangen en geïnterpreteerd.” - Frank Oomkes -

 

En de mooiste (vind ik):

 

“Echte communicatie heelt.”

 

In geen van de drie betekenissen is opgenomen dat communicatie over woorden gaat. Hoe vaak merken wij niet dat woorden niet synchroon lopen met alle andere signalen; met wat je ziet, met wat je ruikt, met wat je hoort, met wat je voelt. Intuïtief weet je, dit klopt niet en je bent benieuwd hoe het echt zit. Dan gaat het erom in welke mate jij jezelf serieus neemt. Dat jij je intuïtie laat “meepraten en dat jouw intuïtie een rol in de communicatie mag hebben. 

 

Hét middel om intuïtie in te zetten, is vragen stellen. Met vragen toets jij of jouw intuïtie, jouw beeld, jouw gevoel, jouw aanname klopt. Je kunt een vraag stellen als: "ik hoor je dit zeggen en ik zie je daar zo bij kijken, hoe zit dat precies?" Dit soort vragen zorgen ervoor dat je steeds dichter bij de kern van de zaak komt. 

 

Tot slot wil ik je graag uitdagen om de komende tijd goed naar jezelf te luisteren als je in gesprek bent met een ander. En op het moment dat je denkt “hè hoe zit dit?”, stel je een mooie open vraag. Ik weet zeker dat je gesprekken hierdoor steeds meer diepgang krijgen en dat je "communicatie gaat helen". 

 

Heb jij een ervaring die je graag met mij wil delen? Ik ben er erg nieuwsgierig naar.

 

Arjen de Haan

Auxilium Academy

Opleiding mantelzorgmakelaar

arjen@auxiliumacademy