Communicatiekunstenaars | Slot "Striking gold"

Alweer het zevende- en slotdeel van mijn serie blogs over communicatie voor mantelzorgmakelaars. 

 

Als je terugleest dan zie je dat bijna al mijn blogs over jezelf gegaan. Dus niet over de ander of over het proces, nee over jou. Ik vind dat logisch. Het gaat er in mijn ogen namelijk om dat jij jezelf kent en in verwondering een gesprek in kan gaan. Dat je weet waarom je bepaalde vragen uit de weg gaat, dat je beseft dat je aannames doet en bevooroordeeld kan zijn. Jij bent kortom je eigen instrument, je eigen krachtige instrument. 

 

Als je dat inzet dan ontstaat er zoiets moois en wonderlijks. Door er op deze manier echt te zijn voor de ander kom je bij de onderliggende waarde van de situatie, bij de vraag achter de vraag, bij dat waar het om draait en er echt toe doet. Je voelt het en je ziet het: tranen, opluchting, woede, schaamte en je beseft: “ja, dit is het, dit is waar het om draait”. Je hebt goud aangeboord. En beste mensen, trek je poot dan niet in. Ga niet troosten, bemoedigen of wat dan ook omdat je de situatie zelf moeilijk vindt. Je doet jezelf en de ander te kort als je dat wel doet.

 

Het wonderlijke, het echte, het pure, het mag er zijn. Het moet er zijn!

 

Arjen de Haan

Auxilium Academy

Opleiding mantelzorgmakelaar

arjen@auxiliumacademy.nl